Podsumowanie akcji "20 lat wspólnie" i konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Redaktor: Administrator   
31.05.2010.

ImageDnia 31 maja 2010 roku w Zespole Szkół Ponagdimnazjalnych im. Jana Pawła II w radzyniu Podlaskim odbyło się uroczyste podsumowanie Młodzieżowej Akcji Obywatelskiej "20 lat wspólnie". Celem Akcji jest upamiętnienie 20 rocznicy pierwszych wyborów samorządowych w wolnej Polsce, która przypada 27 maja 2010 roku. W trakcie akcji uczniowie wraz z opiekunami (tj. mgr K.Mackiewicz, mgr R.Sieromską, mgr K.Gołoś i mgr P Mackiewczem) zebrali materiały dotyczące 20 lat powiatu oraz przeprowadzili wywiady, w których to poseł na Sejm RP Tadeusz Sławecki, Burmistrz Miasta Radzyń Podlaski Witold Kowalczyk, Starosta Radzyński Jerzy Kułak, Dyrektor ZSP im. Jana Pawła II Zdzisław Janus oraz Dyrektor I LO Tadeusz Pietras opowiedzieli o tym co przez te 20 lat istnienia powiatów udało się zrealizować. Wszystko to zostało zgrabnie ujęte w prezentację multimedialną, którą zaprezentowano uczniom, nauczycielom jak i przybyłym gościom.

Podsumowanie akcji połączono z czwartą już edycją Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" organizowanego przez panie M.Tokarską i M.Jakubiuk.

 

W tym roku w gastronomiczne szranki stanęło 21 ekip, które zaprezentowały potrawy kuchni staropolskiej. A były to: parowańce z kaszą jaglaną, smalec, chleb wiejski i ogórki domowe, pierogi Jacka, pranachaj, tarciuchy z surówką z kapusty, fasola po staropolsku, chłodnik czosnkowy, deska potraw wiejskich, psiocha ze zsiadłym mlekiem, parowańce z jagodami, śledzie po radzyńsku, bigos staropolski, kaczka, bułeczki drożdżowe z kapustą, skrzydełka po żydowsku, gołąbki z Bork, jagielonki, piernik radzyński, pierogi z niespodzianką i kurczak po staropolsku.

 

Ewelina Wiśniewska (2g)  I m-ce w 4. edycji Konkursu Nasze Kulinarne DziedzictwoZwycięzcą tegorocznego konkursu została Ewelina Wiśniewska z klasy 2g, która zachwycila Jury kaczką z sosem szyszkowo-grzybowym. Drugie miejsce przypadło w udziale uczniowi klasy 1g Mateuszowi Kasprzakowi za kurczaka po staropolsku, zaś na trzecim miejscu uplasowały się pierogi Jacka - które to wykonały Agnieszka Cabaj i Wioleta Gryglicka z klasy 1tg. Jury przyznało również wyróżnienie za deskę potraw wiejskich przygotowaną przez Damiana Bociana, Pawła Grochowskiego i Krystiana Mykę. Zwycięzcy otrzymali okolicznościowe dyplomy, zaś wszyscy uczestnicy konkursu nagrody niespodzianki. Dodatkową nagrodą dla jednego z uczestników konkursu będzie wyjazd do miasta partnerskiego Radzynia Podlaskiego - Egyek na Węgrzech. O nagrodzie tej poinformował w trakcie konkursu Przewodniczący Rady Miasta Jacek Piekutowski.

Gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom Koknkursu wspaniałych i przepysznych potraw.

Galeria zdjęć

 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »