Konkurs "Co dawniej u nas jadano? Kulinarne dziedzictwo południowego Podlasia" |
Autor: RASiED
|
21.06.2016. |
Radzyńskie Stowarzyszenie Inicjatyw Edukacyjnych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim zaprasza uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Powiatu Radzyńskiego do udziału w konkursie "Co dawniej u nas jadano? Kulinarne dziedzictwo południowego Podlasia" Realizacja projektu polega na zebraniu dawnych przepisów na potrawy, ciasta, napoje wraz z opisem czynności, które towarzyszyły przygotowaniom i/ lub historii rodzinnych, które wiążą się z kulinariami. Ma na celu ocalenie niematerialnego dziedzictwa z terenu Powiatu Radzyńskiego i integrację międzypokoleniową.
Uczestnicy projektu- uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Powiatu Radzyńskiego stworzą ciekawe opowieść o dawnych zwyczajach związanych z przygotowywaniem i spożywaniem potraw, opiszą uroczystości rodzinne i zwyczaje dnia codziennego, przesądy i wierzenia związane z jedzeniem i żywnością., historie słynnych w okolicy kucharzy lub kucharek.(praca o maksymalnej objętości 2 strony A4.Ponadto można dołączyć przepis wraz z opisem wykonania (maksymalnie 1 strona A4 ), zdjęcia przedstawiające bohatera wywiadu lub rzeczywistości, której dotyczy praca (1-3). Spodziewane efekty: -publikacja najciekawszych przepisów wraz z komentarzami w folderze okolicznościowym -publikacja nagrodzonych prac na stronach internetowych -degustacja potraw, przygotowanych przez uczniów klas gastronomicznych ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim na podstawie wybranych tradycyjnych receptur -wystawa zdjęć, przedstawiających spotkania przy stole w dawnych czasach Termin zakończenia konkursu: 10 października 2016 . Informacje szczegółowe: jolabilska@autograf.pl |