Sukces uczniów ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim w konkursie "Lubelskie smaki"
Autor: J.Michalak   
22.06.2015.

ImageDo udziału w tegorocznej XII edycji konkursu „Lubelskie smaki”, który odbył się 19 czerwca na Zamku Lubelskim zakwalifikowały się aż trzy dwuosobowe zespoły uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński (kl. III tfg), Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk (kl. II tg) oraz Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. II tg). Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki 2015" jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a partnerem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Głównym celem konkursu jest promocja kuchni regionu lubelskiego poprzez niezwykłe, a często zapomniane potrawy i smaki.
Uczniowie w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji przystawki oraz dania głównego, opartych na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej, serze białym i truskawkach oraz pstrągu, kapuście białej i boczniakach. Ich kulinarne efekty oceniało profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO (uczestnik programu Top Chef), Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef.

Lubelskie smaki 

Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali: wątróbkę drobiową  w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym, baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów, wyborną wątróbkę drobiowa z białym serem czereśniowym  pod truskawkową pierzynką,  „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga”-filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami, grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności oraz gołąbki z Doliny Tyśmienicy. Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte miejsce. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak.
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smakiLubelskie smaki
Lubelskie smakiLubelskie smaki 
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »